At spille på menneskers følelser er en gammel teknik indenfor salg og marketing. Når du læser dette blogindlæg bør du skrive følgende niveauer bag øret, da disse er hovedaktører i at skabe den gode følelsesmæssige brugeroplevelse.
Tiltrækning – Tiltrækker brugernes opmærksomhed og påvirker deres opfattelse
Fornøjelse – Sikre at brugerne værdsætter oplevelsen
Effektivitet – Guider brugernes opmærksomhed og sikre at de finder hvad de søger efter
Indlæring – Fremkalder positive erindringer i brugerne hukommelse
Hvordan kan man sikre at ens hjemmeside, app mv. efterlever ovenstående niveauer? Og ikke mindst, hvordan får man designet et produkt som fremkalder disse?
De visuelle elementer, som fremkalder følelser, vælger jeg at kalde for “følelses-bærere”. Man skal dog aldrig glemme, at disse indgår i en samlet helhed og ikke mindst, at de enkelte følelses-bærere spiller sammen om at danne følelsen.
Som designer har du allerede foretaget valg i forhold til nogle af mest kendte følelses-bærere såsom farve, form, billeder og grafik. Vil istedet kigge nærmere på nogle af de mere uhåndgribelige størrelser såsom engagement, toneleje, afspejling og humor.
Engagement
En meget brugervenlig og velstruktureret hjemmeside kan sagtens være udsat for en høj afvisningsprocent og manglende engagement fra de besøgende. Men hvordan får man de besøgende til at engagere sig mere? Ja, der findes ikke et konkret svar eller skabelon til hvordan I engagere jeres besøgende. Derfor skal dette ses som inspiration og ikke en guide til at engagere netop jeres målgruppe.
Generelt elsker vi som brugere at kunne tilpasse og gøre det visuelle udtryk til noget personligt. Vi tilpasser/redigerer og skifter jævnligt vores coverbillede på Facebook, vælger et baggrundsbillede til computerens skrivebord, som enten betyder eller signalere noget vi godt kan lide og organisere apps på vores smartphone efter vores præferencer. Uden at tænke over det, bruger vi i vores hverdag utrolig meget tid på at personliggøre de produkter vi interagere med.
Jo mere tid jeres brugere har til at udføre deres primære opgave, jo større er chancen også for at vække deres nysgerrighed og kunne få dem til at engagere sig. Hvis jeres målgruppe ønsker den mest effektive måde at løse en opgave på (eksempelvis at købe et par sko), skal I selvfølgelig lave interaktionen så ligefrem som muligt.
En anden trend er lave en underholdende eller debatskabende video, som får brugerene til at diskutere og dele videoen med andre i deres netværk. En tredje trend er at lave et spil, hvor jeres budskab udspiller sig i spillet, dette koncept kaldes også gamification (Læs mere: Wikipedia).
Endomondo er udvikler af en app til blandt andet at GPS tracke din træning. Omkring denne app har de opbygget et socialt online community, som i høj grad anvender gamification. Det er nemlig muligt at dyste mod dine venner, dele tider og vise omverdenen hvad du fysisk kan udrette. Det er din personlige logbog, som du selv har indflydelse på at fylde indhold i. Til de meget engagerede er det muligt at deltage i events og skabe dialog med andre sports-entusiaster. Tag selv et kig på Endomondo her www.endomondo.com.
Toneleje
Jeres design har et toneleje. Med et toneleje mener jeg den måde I vælger at kommunikere til jeres brugere. I en samtale med en anden person, kan det have konsekvenser for personens opfattelse af dig, hvis du vælger at bruge et forkert toneleje i samtalen. Det gælder også for kommunikationen af brugergrænseflader og produktdesign generelt. Det valgte toneleje har en stor betydning for brugernes førstehåndsindtryk, så det er derfor vigtigt at kommunikere det rigtig budskab.
Hvis I eksempelvis har valgt et for seriøst toneleje, når jeres virksomhed sælger underholdning, kan jeres kommunikation let misforståes og brugerne vil ofte heller ikke tage jeres virksomhed seriøs. Det samme gælder, når man anvender humor til at sende et meget seriøst budskab.
På billedet ovenfor kan man se hvordan Ben & Jerry’s virkelig spiller på de mindre seriøse kommunikative tangenter i forhold til grafisk design, typografi og ikke mindst på tonelejet på produkttitlen “Chocolate Therapy”, hvor man kobler chokolade med ordet “terapi”, som man normalt kun anvender indenfor sundhedsektoren, hvor man snakker om behandling af sygdomme og inhabilitet.
Så derfor husk altid at inddrage den kontekst som beskeden skal sendes i. Kan anbefale at du læser Robert Mills’ artikel “Finding your tone of voice” (2012), som går mere i detaljer om hvordan I kan skabe jeres toneleje. Tom Albrighton (2009) beskriver i denne artikel hvilket toneleje man bør anvende på hvilke online kanaler.
Afspejling
Som mennesker afspejler vi vores følelser i andres følelser og er derfor vant til at søge efter følelsesmæssige sammenhænge. Det er derfor ingen overraskelse at reality programmer på TV og sociale medier er blevet populære som underholdningsaktører. Fordi vi er så gode til at afspejle os selv forekommer dette også i når vi kigger på design.
Hvis vi kan se os selv afspejlet i et design, altså den menneskelig genkendelighed, vil vi føle os mere forbundet og føle os trygge ved situationen. Den menneskelige genkendelighed fremtræder, når brugerne får en afspejling af at brugergrænsefladen er mere end blot kode og billeder. Ansigter er ubetinget den mest effektive måde til at fremkalde den menneskelige afspejling. Ovenfor ses hvordan Kentucky Fried Chicken anvender et billede, som ligner en situation taget ud af en hverdag hos en børnefamilie.
Humor
Humor kan være en af de mest effektive følelses-bærere indenfor kommunikation. Generelt siger man også at humor øger kreativitet og problemløsning samtidig med at reducere stress. Man skal blot huske, at mennesker har forskellig tilgang til humor, en person vil grine, en anden vil ikke. Et faktum er dog, at vi som mennsker har lettere ved at genkalde humor i vores hukommelse. Så humor kan med fordel anvendes til at lære brugerne en interaktion og anvendes i stigende grad for fejl 404-sider på hjemmesider. Nedenfor ses et eksempel på hvordan MailChimp anvender humor på deres fejlside.
Om I bør anvende humor i jeres design strategi afhænger derfor i høj grad af jeres målgruppe. Den humoristiske tilgang bør dog overvejes nøje, da dette virkemiddel er meget afhængig af konteksten. Hvordan kan man så vide hvornår det er passende at bruge humor?
Mere information
Hvis du kunne tænke dig at læse mere omkring dette emne, kan jeg varmt anbefale:
Don Norman’s bog “Emotional Design: Why We Love (or Hate) Everyday Things” (2005)
Aarron Walter’s bog “Designing for Emotion: A Book Apart” No.5. (2011)