Kontrolpanelet og psykologien bag

Mint app Det er nærmest blevet en normalitet i alle brancher, at man anvender brugerdata til analyser, markedsføring og udvikling. Derfor er der også kommet et stigende behov for at brugergrænsefladen til kontrolpanelet bliver designet, så data visualiseres på en forståelig måde.

Vi ønsker at være i kontrol

Mennesker elsker at have kontrol. Hvis ikke vi føler kontrol, vil det kunne skabe ubehagelig oplevelser som eksempelvis panik, frustration eller forvirring. Psykologisk er mennesker indrettet til at vores underbevidsthed er forberedt på alle former for fare, som basere sig på vores opfattelse af kontrol i situationen. Hvis vi har kontrol, har vi en bedre chance for at overleve, hvis man ser det med de evolutionære briller på. Et kontrolpanel giver os mulighed for at have kontrol over data, som er komplekse af natur. De fleste vil ikke føle sig i kontrol, hvis de skal arbejde med data i deres ubehandlede form, uanset om det anvendes til marketing, din personlige økonomi eller til noget helt tredje.

Hvorfor har vi behov for kontrolpaneler?

Som mennesker er vi ikke gode til at gemme meget information i vores korttidshukommelse. Og det bliver ikke bedre, når vi bliver eksponeret for abstrakte og komplekse data. Et kontrolpanel støtter os med denne begrænsning af korttids-hukommelsen. Ved at vise alle relevante oplysninger på et skærmbillede i  brugerens synsfelt, vil det reducere vores afhængighed af ​​korttidshukommelse. Man behøver altså ikke at huske noget, fordi det hele er præsenteret foran vores øjne. I mange tilfælde har man dog så mange data, at det kan være svært, at få vist det hele i et enkelt skærmbillede. Hvordan designer man så et kontrolpanel, som tilgodeser vores korttidshukommelse?

  • Opdel data på tværs af faner og placer alle relaterede data under én fane

Den kognitive belastning reduceres ved at nedbryde information i mere spiselige stykker. Når relaterede data er placeret under én fane, vil brugerne have større chance for at kunne analysere det. google-analytics

  • Lav et overbliksbillede med indgangsmulighed til flere detaljer

Overbliksbilledet skal på en enkelt side give brugerne et øjebliksbillede af data, hvilket reducerer belastningen på korttidshukommelsen. Hvis brugerne har brug for flere detaljer på bestemte data kan de derefter gå mere i dybden med disse. fitbit-dashboard

  • Brug diagrammer og grafer for at tilgodese ​​korttidshukommelsen 

Man kan præsentere statistiske data på mange måder. Nogle måder er mere forståelige end andre. Men hvorfor skal man bruge diagrammer og grafer? Med en graf og en tabel opstiller jeg her to måder at visualisere de samme data på.

Graf:Chart_Salg Tabel:

2013 Januar Februar Marts April Maj Juni Juli
Salgstal 1,93 mio 1,92 mio 2,04 mio 2,03 mio 2,04 mio 1,52 mio 1,51 mio … 

Det er lettere at huske de fald og stigninger i salget ud fra grafen, end at skulle huske på de nøjagtige tal fra tabellen.

Det skal være simpelt!

Det er den svære kunst, at gøre noget komplekst til simpelt. Men det gælder også her, at kontrolpanelet skal være nemmere at bruge, end at skulle igang med regneark, lommeregner og notatsblokken. Heldigvis er disse remedier i udbredt stil blevet erstattet med digitale værktøjer, som effektiviserer dagligdagen for rigtig mange mennesker.  

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *