Hvad er brugervenlighed? Ja det kan virke uoverskueligt at komme med et konkret svar på spørgsmålet, men det indeholder også mange apekter. Der eksistere dog en del forvirring om hvad termen omfatter, især når man anvender det i udviklingsprojekter. Vi har selv oplevet, at der er en del fejltolkninger og mismatch af arbejdet omkring brugervenlighed. I dette indlæg vil vi derfor forsøge at tæmme fortolkningen.
Brugervenlighed (Usability) er IKKE:
Brugeroplevelse (User Experience): Den grundlæggende forskel er “Jeg kan bruge” vs. “Jeg vil bruge”. Et eksempel kan være en hjemmeside, som er meget funktionel og nem at bruge. Er det ens betydende med at brugernes oplevelse er i top, nej vel? Brugeroplevelse er derimod afhængig af brugervenlighed og kan anses som værende en væsentlig dimension.
Logisk: At det er logisk for dig, betyder ikke at det er logisk for alle! I arbejdet med brugervenlighed vil man altid opleve forskellige opfattelser og adfærd, hvilket ligger i menneskets natur. Det er af sagens natur ikke muligt at tage højde for alle mennesker, men man kommer langt ved at identificere væsentlige fællestræk hos sin målgruppe.
Kostbart: Mange store virksomheder såsom Apple, Microsoft, IBM, Nokia og mange andre bruger rigtig mange ressourcer (penge og menneskelige) på forskning indenfor brugervenlighed. At arbejde med brugervenlighed behøves dog ikke være dyrt – set ud fra et cost-benefit synspunkt. Blandt andet har adskillige studier vist at brugertests på webshops kan være effektiv i forhold til at øge konverteringen.
Kreativitetssvækkende: Dette er en af de mest almindelige misforståelser. Mange tror, at den formelle og videnskabelige proces i arbejdet omkring brugervenlighed svækker de kreative aspekter i udviklingen. Da arbejdet følger retningslinier, er konkrete regler derfor udelukket. Derfor vil dette ikke påvirke designprocessen hvor der “tænkes ud af boksen”.