Apple iOS 7 – blev brugeroplevelsen for flad?

ios-7-evolution

Vi har nu haft nogle måneder til at vænne os til det nye iOS 7 design på vores iPhone og iPad. Der er ingen tvivl om, at den nye opdatering tilbyder nogle spændende funktioner og effekter, som adskiller sig fra de forgående. Der er mange meninger om opdateringen, hvilket ikke er overraskende idet det er første gang Apple nytænker deres UI siden den første iPhone kom på markedet. Den spændende brugeroplevelse skabes ved at anvende:

  • transparente lag
  • intuitive bevægelser
  • reduktion af den visuelle information der vises
  • navigation der fokuserer på kontekst

Med iOS 7 har man også fjernet nogle af de metaforiske design elementer, der gennem tiderne er blevet stærkt forbundet med Apple. Læs mere her

Brugernes tidligere erfaring påvirker forståelsen og overgangen til noget nyt. Apple har anvendt metaforiske design elementer til at guide brugerne over til en ny mental model, som kobler funktionalitet og de visuelle virkemidler – også kaldes Skeuomorphic design. For eksempel anvender de fleste i dag digitale kalendere og ikke papirkalendere, som førhen kunne findes på en væg på ethvert kontor. Mange brugere vil dog stadig forstå de forskellige funktioner, da de er indlært og de fleste har oplever overgangen fra analoge til digitale “grænseflader” i mange henseender.

kalenderiOS7

Det nye iOS 7 mangler nogle af disse såkaldte opfattede affordances. Den mest markante ændring opleves ved de manglende ramme på klikbar tekst, hvor man tidligere ville have anvendt en knap eller et input-felt. Den flydende tekst kan skabe årsag til forvirring, hvor brugerne ofte tænker “er det en knap eller en tekst?”. Apple havde tilsyneladende håbet på, at brugerne hurtigere kunne tilvænne sig til nye mentale model. I den nyeste opdatering af iOS 7.1 hjælper Apple disse brugere, og har gjort det muligt, at man nu kan slå Knapfacon til. Dette viser tydeligt, at de er klar over problematikken med mentale modeller, og at det ikke er problemfrit at få brugerne til at adoptere mentale modeller.

iOS7kalender

Du kan finde funktionen under Instillinger -> Tilgængelighed -> Knapfacon

Vores livsstil udvikler sig , og når vi er fortrolige med det nye design vil vores mentale modeller allerede begynde at flytte sig igen. Skeuomorphic design og de ​​analoge metaforer har guidet os og gjort springet fra vores  ikke-digitale verden til vores nye mobile verden lettere at forstå. Det bliver interessant at se, hvordan de nye mentale modeller ser ud, når vi ikke længere associerer et tandhjul med indstillinger eller en konvolut med en email.

Avatar

Kristian Bonde Jensen

Blogger på Userdesign.dk - Cand.polyt i Produkt- og Designpsykologi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *